Дев'ятого листопада ми всі святкуємо День української писемності та мови. Сьогодні чимало українців приєдналися до національного Радіодиктанту єдності. Ми поспілкувалися з викладачкою української мови в Бахмуті, пані Іриною. Жінка вже понад 30 років працює в школі – за цей час, каже героїня, чимало змінилися, зокрема й ставлення до рідної мови в учнів.
Пані Ірина з дитинства мріяла стати вчителькою, спочатку замислювалась над тим, щоб опанувати фах вчителя російської мови та літератури. Однак, доля склалася інакше, дівчина вступила в Артемівське педагогічне училище, звідси почався довгий шлях до української мови.
Фото: Фейсбук, Ірина Мироненко
Пані Ірина з дитинства мріяла стати вчителькою, спочатку замислювалась над тим, щоб опанувати фах вчителя російської мови та літератури. Однак, доля склалася інакше, дівчина вступила в Артемівське педагогічне училище, звідси почався довгий шлях до української мови.
Вперше на посаду вчителя української мови жінка потрапила в молодості, тоді пригадує бахмутянка, їй дістався дев'ятий клас. Спочатку було важко, намагалася тримати дистанцію з учнями, але з досвідом каже пані Ірина, навпаки зрозуміла, що з вихованцями потрібно мати хороший контакт, щоб знайти підхід до кожного серця.«Я спробувала вступати в Донецький університет на російську філологію, але не склалося. Через роки, я повернулися в цей ж університет, але вже на українську філологію. Пригадую, що ще зі школи я завжди писала диктанти українською мовою, грамотніше ніж російською, не усвідомлювала, що, мабуть, це таки були гени», – з посмішкою пригадує пані Ірина.
Учні пані Ірини пишуть Радіодиктант. Фото: Ірина Мироненко
Зараз героїня працює у Бахмутській школі номер 18 ім. Дмитра Чернявського, уроки веде онлайн. Вже близько десяти років пані Ірина з учнями доєднується до написання Радіодиктанту, але цього року він був особливий, деякі діти плакали, адже для кожного цей текст ніс певне значення.За останній час в учнів відбувся переломний період, діти, які не вважали мову важливою, почали розмовляти українською. Втім, є ще учні, які не змогли перейти на українську, не слід забувати, що це важкий та складний процес, каже героїня.«Я намагаюся дітям не нав'язувати любов до української мови, тому що через примус відбувається відштовхування. Ми з учнями, поки я ще працювала у школі офлайн, дуже багато заходів організовували, поетичних вечорів, знайомилися з українською прозою. Зараз, діти мені кажуть, що зрозуміли і період Розстріляного Відродження і весь складний процес становлення української мови», – каже пані Ірина.
Фото: Фейсбук, Ірина Мироненко
Вчора в 9:32 pm автор Ulitka
» Алюминиевые проставки для увеличения клиренса
Вчора в 12:36 pm автор Bahmut
» Магазин подарков
Вчора в 10:47 am автор Анастасия
» Халати для готелів
Ср Лист 20, 2024 1:48 pm автор Анастасия
» Хочу увеличить клиренс
Ср Лист 20, 2024 12:10 pm автор goyseya
» Автомобільна гума
Вт Лист 19, 2024 1:23 pm автор Анастасия